Spring til indhold
AWAY (2022-2024) for video og orkester

AWAY (2022-2024) for video og orkester

Uropførelse af AWAY for video og orkester
foto: Julie Boelt

AWAY er en hyldest til Aarhus Symfoniorkester

En hyldest til Aarhus’ snart 90-årige symfoniske historie, spredt ud over en mangfoldig vifte af klangrum, brugsrum og stemningsrum.

Komponisterne Allan Gravgaard Madsen og Morten Riis tager med multimedie-værket AWAY publikum med på en tidsrejse, og starter med slutningen af begyndelsen.

skrevet af Julie Boelt, 6. september 2024

AWAY indspillet på Aarhus Teater
Fem træblæsere fra Aarhus Symfoniorkester i kælderen på Aarhus Teater, foto: Alexis Rodríguez Cancino

Billeder fra video-delen

Slutakkorder

I 1935 programsatte Aarhus By-Orkester sin første koncert med 26 medvirkende musikere på Aarhus Teater, hvor bl.a. Gioachino Rossinis ouverture til Wilhelm Tell blev opført.

Den skarpe lytter vil måske kunne genkende akkorderne fra slutningerne af netop denne og andre af orkestrets tidlige indspilninger, som bærende tonemateriale i AWAY.

I årene der fulgte, residerede det voksende symfoniske orkester i teatrets sale, kældre og kroge i dags- og nattetimer for at koordinere tidsplaner med teatrets forestillinger.

Helt op til 2007, hvor rammen for aftenens koncert, Symfonisk Sal, stod klar, har det der i 1983 fik navnet Aarhus Symfoniorkester været klangligt hjemløse i Aarhus, omend orkestret var og er en forankret del af byens lydbillede og -historie.

En hyldest til Aarhus

Værket AWAY inddrager flere lokationer, hvor Aarhus Symfoniorkester har resideret.

Hør violinist i Aarhus Symfoniorkester, Birgitte Bærentzen Pihl, fortælle om hvordan hun hørte Aarhus Symfoniorkester som barn.

Indlejret klang

AWAY og dets komponister har udvalgt tre særlige Aarhus-lokationer, som i værket samklinger med den ikoniske symfonisk-akustiske live-lyd i denne sal.

Aarhus Teater, hvor det hele startede, i kulissekælderens blomsterafdeling med den knastørre akustik, den fortryllende, evige genklang i Aarhus Domkirke, samt Marselisborghallens aktivitetsvenlige mellembløde hal-akustik.

Fælles for dem alle tre – og mange a­ndre ikoniske, aarhusianske lokaler – er at de hver især gemmer på en stor del af Aarhus Symfoniorkesters historie; harmonier, der for længst er slået af, men stadig er lejret i bygningernes arkitektur og sjæl.

I en tid, hvor vi ofte kommunikerer gennem diverse medier og forarbejdninger, stiller AWAY spørgsmålet om vi i dag egentlig er væk fra hinanden, når vi kommunikerer via teknologien. Og kan den medierede lytning kombineres med en live-oplevelse og sammen skabe et helt nyt, symfonisk udtryk på tværs af tid og rum?

AWAY indspillet i Marselisborghallen
19 musikere fra Aarhus Symfoniorkester i Marselisborghallen, foto: Alexis Rodríguez Cancino

Sidste værk

AWAY er huskomponist Allan Gravgaard Madsens sidste værk til Aarhus Symfoniorkester, og inviterede komponist, forsker og lydkunstner Morten Riis til at medkomponere dette sidste, særlige hyldestværk.

Det visuelle udtryk og optagelserne er skabt af og med Alexis Rodríguez Cancino. Værket dirigeres af Geoffrey Paterson.

To komponister, ét værk?

Er der fordele og ulemper ved at være to komponister på ét værk?

Hør Morten Riis og Allan Gravgaard Madsen svare i videoen

Tak

Tusind tak til alle administrative medarbejdere, sportsudøvere, teknisk personale, produktionsfolk, kirketjenere, skuespillere, kostumedesignere og mange flere, som har gjort det muligt og givet os plads til at skabe AWAY på Aarhus Teater, Aarhus Domkirke og Marselisborghallen i foråret 2024.

En stor tak til Statens Kunstfond, Koda Kultur, Dansk Komponistforening, William Demant Fonden og Knud Højgaards Fond for at støtte værket, koncerten og dets digitale efterliv.

AWAY indspillet i Aarhus Domkirke
Seks messingspillere fra Aarhus Symfoniorkester i Aarhus Domkirke, foto: Alexis Rodríguez Cancino

Stilstand og bevægelse

Allan Gravgaard Madsen beskriver sin musik som stilstand og bevægelse:

”Du har én tone, som klinger længe, men tonen høres gennem forskellige rytmer, registre og klangfarver. Tonen bliver klædt forskelligt på, kan man sige, og selvom den tonemæssigt står stille, så bevæger den sig.”

Hele første sats i Concerto Grosso består kun af fire toner. Det er ikke hvilke som helst fire toner, og her kommer talsystemerne i spil:

Concerto Grosso material by Allan Gravgaard Madsen
Concerto Grosso material by Allan Gravgaard Madsen

J, A, C og K er alfabetets 10., 1., 3. og 11. bogstav, og overført til en kromatisk skala fra nøglehuls-C giver det tonerne A, C, D og Bb.

”Det er min påstand, at publikum ikke vil opdage, at materialet er begrænset til de fire toner, for de skifter hele tiden register, klangfarve og rytme,” siger Allan Gravgaard Madsen.

Concerto Grosso material by Allan Gravgaard Madsen
Intervaller skabt ud af de fire toner
Concerto Grosso material by Allan Gravgaard Madsen
Eksempler på akkorder skabt med de fire toner

“Når jeg begrænser mit materiale til et minimum og begynder at dykke ind i begrænsningerne, frigør jeg mig selv til at skabe nye muligheder og presse rammerne til deres yderste.”

“Det udløser et nærvær i materialet – og hos musikerne, når de får værket i hænderne. Et nærvær, som jeg håber, at musikken også kan fasteholde publikum i.”

Virkelighed og drømmeverden

Concerto Grossoen er fuld af greb, der vil få publikum til at spidse ører undervejs.

1. sats består af 23 variationer, og 2. sats er et ultrakort remix af 1. sats – knap et minuts musik bygges op af et glimt fra hver af de 23 variationer.

I 3. sats lægges en række jazzakkorder ovenpå hinanden i en faldende tonesky, og i 4. sats opløses skillelinjen mellem virkeligheden og drømmeverdenen. 

Concerto Grosso material by Allan Gravgaard Madsen
Værkets firesatsede form er baseret på værkets fire tal

dragende

“Concerto Grosso er moderne minimalisme og det er rimeligt at kalde det Allan Gravgaard Madsens æstetiske magnum opus. […] [Det] lykkes [Madsen] at fastholde en behageligt pirrende æstetik, der efterlader mig fremadlænet gennem hele værket.  […] Dragende er det.”

Mads Hæsum Christensen, seismograf.org, 11.08.2022

Concerto Grosso JACK Quartet Ryan Bancroft Aarhus Symphony Orchestra

fakta:

  • Co-komponeret med Morten Riis
  • Uropførelse: Aarhus Symfoniorkester med Geoffrey Paterson (dirigent), Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus, 6. september 2024.
  • Instrumentation: 3.3.3.3 / 4.3.3.1 / timp / perc (2) / strygere (12.10.8.6.5) + video
  • Varighed: ca. 41 min.

Bestilt af Aarhus Symfoniorkester med støtte fra Statens Kunstfond og Dansk Komponistforening / KODA Kultur.

Billeder fra prøverne